Personlighedsforstyrrelse - Behandling hos Psychology Group

En personlighedsforstyrrelse er en psykiatrisk tilstand, som gør, at der kan opstå afvigelser i ens livsstil, og den holding du har til dig selv og andre. Ofte kan en personlighedsforstyrrelse medføre problemer i forholdet til andre mennesker, hvilket kan påvirke dig meget negativt. 

personlighedsforstyrrelse

Mønstre for personlighedsforstyrrelser

Personlighedsforstyrrelser opleves ofte som adfærd og tanker, der gentager sig selv på måder, der ikke tjener dig godt, og som forårsager en masse smerte og forvirring. Disse mønstre eller vaner er ofte lært tidligt i vores liv og er reaktive på bestemte situationer. 

Disse reaktive mønstre kan have tjent dig godt dengang, men hvor de nu bliver udløst, når de ikke er nyttige. Disse ofte meget følelsesmæssige reaktioner kan gentage sig i forbindelse med nære relationer og kan forårsage betydelig lidelse. 

Der findes forskellige former for personlighedsforstyrrelser, symptomerne vil derfor variere alt efter hvilken type der er tale om, dog kan de generelt siges at handle om adfærdsproblemer, som har negative sociale konsekvenser. 

Hvis du har en personlighedsforstyrrelse, kan du opleve:

 • Betydelig frygt for at blive forladt
 • Gentagne og ustabile forhold
 • Impulsivitet
 • Selvskadende adfærd
 • At have stærkere reaktioner end andre typisk kan have
 • En ustabil følelse af sig selv
 • Følelse af tomhed
 • Angst og depression


Når man har en personlighedsforstyrrelse, vil ens personlighed afvige betydeligt fra det normale eller det forventede. Kort sagt, vil man kunne undersøge, om man har en personlighedsforstyrrelse ved at være opmærksom på, om man oplever forstyrrelser i måden, man tænker, handler og føler på. 

Dette kan dog være meget svært at identificere uden professionel hjælp, da men med en personlighedsforstyrrelse, ofte ikke selv oplever at have vanskeligheder. 

En psykolog eller psykoterapaut har mulighed for at hjælpe dig med at identificere specifikke uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som vil kunne hjælpe dig med at forstå dine handlinger og tanker, og hvordan de kan karakteriseres som tegn på personlighedsforstyrrelse. 

Som nævnt findes der forskellige former for personlighedsforstyrrelser, symptomerne kan inddeles i tre grupper:

 • Paranoide og skizoide typer. Disse personer oplever at være meget excentriske, hvilket gør, at de ofte fremstår meget mistroiske, afvisende eller indesluttede. 
 • Histrioniske, emotionelle, dyssociale og narcissistiske typer. Disse personer oplever at være meget emotionelle, hvilket kan medføre en udadreagerende og opmærksomhedssøgende adfærd. 
 • Tvangsprægede, ængstelige og dependente typer. Disse personer er ofte meget nervøse, og de har som regel en meget hjælpeløs adfærd. 

Behandling gennem psykoterapi

Selv om personlighedsforstyrrelser almindeligvis kræver længere og mere intensiv terapi end nogle af de andre psykologiske problemer, kan de sagtens behandles. Hvis man i mange år oplever personlighedsforstyrrelser, som ikke behandles, kan man risikere at komme i alvorlige problemer og udvikle andre psykiske sygdomme som depression. 

Det er derfor meget vigtigt at indgå i et behandlingsforløb med en professionel psykolog, så man kan lære at forstå sin personlighedsforstyrrelse, og lære hvordan man lever et godt og givende liv på trods af sin personlighedsforstyrrelse. 

To behandlingsmetoder til personlighedsforstyrrelse er gennem dialektisk adfærdsterapi (DBT) og skematerapi.

Kontakt os

Du er velkommen til at tage kontakt til os for at få flere oplysninger om disse psykoterapautiske behandlinger. Du kan kontakte os via kontaktformularen her på siden, på telefonnummeret: +45 31 20 23 21 eller på mail: kontakt@psykologerne-koebenhavn.dk

Hør om vores behandling

Udfyld venligst formularen nedenfor, og vi vender tilbage indenfor 24 timer.

Vores terapeuter

Vi er en gruppe af erfarne psykologer og terapeuter hos Psychology Group, som tilbyder psykologiske ydelser til personer på både dansk og flydende engelsk. Vi kan også hjælpe, hvis du søger terapi på spansk, tysk eller norsk. 

Lene 2

Lene Bisgaard, M.S.

Peter MacFarlane, Ph.D.​

Klinikleder, diagnosticering, klient-centreret terapi og emotionsfokuseret terapi.

Hanne-Berit_ny

Hanne-Berit Hahnemann, M.A. ​

Parterapi, angst, misbrug, personlighedsforstyrrelser, depression og stress.

Vores behandlingsområder

Vi tilbyder terapi til individuelle voksne og børn, par, og familier. Du vælger selv eller får tildelt den terapeut som bedst kan hjælpe dig gennem dine specifikke problemstillinger.

Personlighedsforstyrrelse

Forstå og lær at håndtere emotionelle reaktioner

Kognitiv terapi

Forbedr eller styrk det mentale helbred med kognitiv terapi

Angst

Få styr på din angst med behandling gennem psykoterapi

Spiseforstyrrelse

Behandling af alle spiseforstyrrelser

Depression

Depression er unik og findes i forskellige sværhedsgrader

Parterapi

Identificer uhensigtsmæssige mønstre i forholdet og opnå bedre kommunikation

Stress

Find årsager og se løsninger med terapeutisk hjælp

Traume

Få redskaber til at bearbejde traumatiske oplevelser