Kognitiv terapi - Lær at administrere dine tankemønstre

Kognitiv terapi, er en bredt undersøgt og velafprøvet metode til psykologisk behandling. Det er en meget anvendt form for terapi og er fortsat genstand for omfattende forskning. 

kognitiv terapi

KOGNITIV TERAPI

Terapien tilbyder konkrete trin og metoder, der kan hjælpe dig med at forbedre din mentale sundhed. Det er en metode, som alle hos Psychology Group gør brug af, sammen med andre tilgange, afhængigt af den specifikke klients diagnose og historie.

Maladaptiv tænkning

Kort fortalt fokuserer kognitiv terapi på klientens tankemønstre. I terapien arbejder vi, sammen med klienten, på at identificere de tankevaner, der er “maladaptive” for klientens velbefindende, og som oftest er fejlagtige, eller som kun fokuserer på nogle aspekter af oplevelsen, mens de overser andre, hvilket kan være uhensigtsmæssigt. 

Alle mennesker kan have fejlagtige eller uhensigtsmæssige måder at tænke på, hvilket er med til at påvirke den måde, vi ser os selv og verdenen på. Terapiforskere har identificeret mange af disse fejlagtige tankemønstre, som værende f.eks:

  • Katastrofering (en vane med at maksimere betydningen af dårlige ting)
  • Overgeneralisering (at opleve negative oplevelser som et bevis på, at det altid vil være dårligt)
  • Sort/hvid tænkning (alle mennesker er onde og uvenlige)
  • Mind Reading (at være sikker på, at vi ved, hvad personen tænker, eller hvorfor de gjorde, som de gjorde)
  • Følelsesmæssig ræsonnement (når vi føler, at noget er sandt, virker det mere sandt, uafhængigt af virkeligheden)
  • Perfektionistisk tænkning (hvis jeg ikke er perfekt, er jeg ikke god nok)
  • Personalisering (tager tingene for personligt eller accepterer skylden, når den ikke er vores)


Vi er alle tilbøjelige til at have disse tanker i forskellige grader, nogle mere end andre. Problemet opstår når disse tanker bliver til vaner og set som det eneste rigtige. Her kan de blive et centralt træk ved depression, angst, lavt selvværd og vanskelige relationer. 

Ofte har folk meget gode grunde til deres negative og uhensigtsmæssige vaner i deres tankegang. De har måske lært disse vaner som måder at være sikker i verden på. Ofte er det tanker som vi har gået med i mange år, det kan derfor være meget svært at komme af med disse måder at tænke på igen. 

At være bevidst om sine tanker, er det første skridt

I kognitiv terapi er det første skridt at identificere tankevanerne ved at være opmærksom på eksempler fra det virkelige liv. I denne første del beder vi klienten om at føre dagbog over sine tankevaner, her gælder det om at kunne identificere og navngive dem og blive bevidst, om hvornår og hvorfor de opstår.  

I løbet af nogle få uger vil klienten blive meget god til at identificere sine tanker, og hvordan de påvirker en. 

Her handler det også om at være opmærksom på de omstændigheder, der giver anledning til den negative og ofte selvdestruerende tænking. At blive bevidst, om hvordan disse tankemønstre får os til at føle og handle i verden, kan være en meget stærk oplevelse.

Når klienten er nået til et punkt, hvor han/hun kan genkende tankemønstrene, mens de opstår, kan han/hun begynde at øve sig i at udfordre dem, for at finde bedre måder at finde ud af, hvad disse tanker i virkeligheden betyder for denne. 

De kan også begynde at øve sig i alternative måder at reagere på. At handle og tænke anderledes, end man normalt ville gøre i en given situation, kan være en meget nyttig måde at udfordre sine overbevisninger på. Her vil kognitiv terapi hjælpe med at få et mere realistisk billede af sig selv og ens muligheder. 

Hvordan foregår kognitiv terapi

Kognitiv terapi er en korttidsterapi, som typisk varer omkring et par måneder, alt efter klientens behov. Her vil man cirka mødes med ugentlige samtaler, hvor man samtidig vil få konkrete øvelser og lignende, som man skal udføre mellem sessionerne. 

Gennem behandlingen med kognitiv terapi er det vigtigt, at man får afprøvet disse nye måder at tænke på i ens dagligdags situationer. Til næste session kan man så drøfte de nye erfaringer, så man gradvist oplever at kunne mestre vanskelige situationer, og dermed få højere tanker om en selv. 

Apps og links

Vi håber, at ovenstående har givet dig lidt mere information om, hvordan kognitiv terapi kan være nyttigt i dit liv. Du kan læse meget mere om denne tilgang på nettet. Vi vil også tilbyde nogle links til flere oplysninger og værktøjer nedenfor.

En liste med forklaringer på 10 af de mest almindelige tankefejl, fra Psychology Today.

Hvad er kognitiv adfærdsterapi, af den Amerikanske Psykologiske Forening (APA).

Når det gælder applikationer til din smartphone, er der flere, der er ret gode, men for at give en anbefaling til hjælp med at spore tanker, kan du måske prøve en App kaldet CBT Thought Diary, der er tilgængelig til både Android og iPhone.

Hvis du har andre spørgsmål angående kognitiv terapi, er du altid velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte os via kontaktformularen her på siden, på telefonnummeret: +45 31 20 23 21 eller på mail: kontakt@psykologerne-koebenhavn.dk.

Hør om vores behandling

Udfyld venligst formularen nedenfor, og vi vender tilbage indenfor 24 timer.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Vores terapeuter

Vi er en gruppe af erfarne psykologer og terapeuter hos Psychology Group, som tilbyder psykologiske ydelser til personer på både dansk og flydende engelsk. Vi kan også hjælpe, hvis du søger terapi på spansk, tysk eller norsk. 

Lene 2

Lene Bisgaard, M.S.

Peter MacFarlane, Ph.D.​

Klinikleder, diagnosticering, klient-centreret terapi og emotionsfokuseret terapi.

Hanne-Berit_ny

Hanne-Berit Hahnemann, M.A. ​

Parterapi, angst, misbrug, personlighedsforstyrrelser, depression og stress.

Vores behandlingsområder

Vi tilbyder terapi til individuelle voksne og børn, par, og familier. Du vælger selv eller får tildelt den terapeut eller psykolog som bedst kan hjælpe dig gennem dine specifikke problemstillinger.

Personlighedsforstyrrelse

Forstå og lær at håndtere emotionelle reaktioner

Kognitiv terapi

Forbedr eller styrk det mentale helbred med kognitiv terapi

Angst

Få styr på din angst med behandling gennem psykoterapi

Spiseforstyrrelse

Behandling af alle spiseforstyrrelser

Depression

Depression er unik og findes i forskellige sværhedsgrader

Parterapi

Identificer uhensigtsmæssige mønstre i forholdet og opnå bedre kommunikation

Stress

Find årsager og se løsninger med terapeutisk hjælp

Traume

Få redskaber til at bearbejde traumatiske oplevelser