Angst - Lær at slippe angsten med psykologisk behandling

Angst er en naturligt reaktion, kroppen kan få, på noget der føles farligt. Angsten gør, at man reagerer hurtigt og instinktivt.

angst

Hvad kan udløse angst?

Nogle kan dog opleve at få angst i situationer, der ikke burde udløse det, hvilket kan være i helt almindelige hverdagssituationer. I denne situation kan angsten føles ude af proportion med den reelle fare. 

Angst kan generelt siges at blive udløst af mange forskellige ting, dette kan f.eks. være; eksamener, optræden foran andre mennesker, lukkede rum, højder, helbredsbekymringer eller erindring om dårlige oplevelser, for blot at nævne nogle få. 

Nogle kan også opleve, at angsten bare dukker op uden nogen mærkbare udløsende faktorer udefra. Menneskers oplevelse af angst er meget personlig, da der findes mange grader af det. Lige fra let nervøsitet til svære anfald af panik. I sidstnævnte kan angst virke utroligt belastende, da den lammende fornemmelse, som kan medføres, kan gå meget udover ens livskvalitet. 

Symptomer på angst

Hvis du har angst, kan du opleve både fysiske og psykiske symptomer, i større eller mindre grad. Symptomerne kan være tilstede hele tiden, i visse situationer eller ved anfald. De typiske tegn er: 

 • Rastløshed
 • Følelse af at være ængstelig eller urolig 
 • Svært ved at kontrollere nervøsiteten
 • Vanskeligheder med at koncentrere sig eller huske
 • Irritabilitet
 • Træthed 
 • Muskelspændinger
 • Søvnproblemer
 • Svimmelhed 
 • Vejrtrækningsproblemer 

Den mest hyppige form for angst, er den generaliserede, som i mere eller mindre grad er til stede hele tiden, dog med svingninger i intensiteten. Angsten kan også opstå som et lyn fra en klar himmel, som det ses ved panikangst. Det er meget almindeligt at forskellige former for angst kan opstå samtidigt. 

Hvis angsten begynder at blive en byrde for dig i hverdagen, er det en god idé at snakke med din læge, så du kan blive udredt og eventuelt få angstmedicin, som kan kombineres med psykoterapi. 

Terapi for angst

Behandling af angst kan bestå af følgende 3 trin:

 1. Diagnose af den specifikke type angst, du kæmper med. Det step er meget vigtigt, da det er styrende for de specifikke behandlinger, vi vil tilbyde. Psykologen skal have en klar forståelse af din historie, tidligere og nuværende symptomer, ændringer over tid, udløsende faktorer og specifikke følelsesmæssige og tankemæssige reaktioner.
 2. Uddannelse om, hvad angst er, og hvordan den fungerer. At få indsigt i, hvordan og hvornår du oplever angsten, og hvor stærkt du oplever den. Det er det første skridt til en dybere forståelse af, hvad der kan gøres. 
 3. Forståelse af, hvordan følelser opstår, og hvilke ydre og indre faktorer der bidrager til angsten, er nyttige i processen mod at få indsigt og perspektiv på sygdommen. 

Fokuser på at ændre tankemønstre, der bidrager til, at angsten fortsætter. Dette sidste trin kan være en kompliceret og drænede proces, som skal give dig mulighed for først at få indsigt i dine tankemønstre og derefter begynde at ændre dem. Vi arbejder altid i klientens og dermed dit tempo, og tager det et skridt ad gangen. 

Hjemmearbejde er en del af behandlingen

At bringe tankemønstrene ind i forståelsen viser almindeligvis vejen til at hjælpe dig med at ændre dem. Det gør vi ofte gennem hjemmearbejde og samtaler i sessioner om dine tanker før, under og efter en periode med øget angst. Herefter arbejder vi sammen på at erstatte de selvdestruerende tankemønstre med mere realistiske og sundere tanker.

Forskning tyder på, at terapi virker

Angst er svært at leve med, og det står sandsynligvis i vejen for både din karriere og dit privatliv. Forskning tyder på, at angst reagerer på behandling og anbefaler stærkt psykoterapi som første valg til behandling. 

Kontakt os

Hvis du vil vide mere om behandling af angst med psykoterapi, er du altid velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte os via kontaktformularen her på siden, på telefonnummeret: +45 31 20 23 21 eller på mail: kontakt@psykologerne-koebenhavn.dk.

Hør om vores behandling

Udfyld venligst formularen nedenfor, og vi vender tilbage indenfor 24 timer.

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Vores terapeuter

Vi er en gruppe af erfarne psykologer og terapeuter hos Psychology Group, som tilbyder psykologiske ydelser til personer på både dansk og flydende engelsk. Vi kan også hjælpe, hvis du søger terapi på spansk, tysk eller norsk. 

Lene 2

Lene Bisgaard, M.S.

Peter MacFarlane, Ph.D.​

Klinikleder, diagnosticering, klient-centreret terapi og emotionsfokuseret terapi.

Hanne-Berit_ny

Hanne-Berit Hahnemann, M.A. ​

Parterapi, angst, misbrug, personlighedsforstyrrelser, depression og stress.

Vores behandlingsområder

Vi tilbyder terapi til individuelle voksne og børn, par, og familier. Du vælger selv eller får tildelt den terapeut eller psykolog som bedst kan hjælpe dig gennem dine specifikke problemstillinger.

Personlighedsforstyrrelse

Forstå og lær at håndtere emotionelle reaktioner

Kognitiv terapi

Forbedr eller styrk det mentale helbred med kognitiv terapi

Angst

Få styr på din angst med behandling gennem psykoterapi

Spiseforstyrrelse

Behandling af alle spiseforstyrrelser

Depression

Depression er unik og findes i forskellige sværhedsgrader

Parterapi

Identificer uhensigtsmæssige mønstre i forholdet og opnå bedre kommunikation

Stress

Find årsager og se løsninger med terapeutisk hjælp

Traume

Få redskaber til at bearbejde traumatiske oplevelser